Tag Archive | Herzog & De Meuron

Video: 2012 Serpentine Gallery Pavilion

 

Mooie video van Pedro Kok. [Zie ook Serpentine Pavilion 2012]

Advertenties

Tate Modern: The Tanks

Tate Modern is al jaren één van de populairste musea in Londen. De voormalig energiecentrale, die in 2000 naar een plan van Herzog & De Meuron is verbouwd, trekt jaarlijks bijna 5 miljoen bezoekers. Het museum wordt in de komende jaren flink uitgebreid. (het ontwerp komt opnieuw van Herzog & De Meuron) De complete nieuwbouw wordt vermoedelijk pas in 2016 afgerond, de eerste uitbreiding is afgelopen zomer echter al geopend. Deze nieuwe zalen bevinden zich in de oude ondergrondse olietanks van de energiecentrale en zullen gebruikt worden voor “Live Art”. De nieuwbouw wordt boven op de tanks gebouwd.

De ruimtes hebben een ruwe uitstraling. De oude betonconstructie is op een aantal plaatsen aangevuld door de nieuwe funderingsconstructie. Behalve beton zijn er andere harde materialen zoals staal en glas toegepast. Hierdoor zijn deze ruimtes sterk contrasterend met de witte, lichte expositieruimtes in het hoofdgebouw. Toch zijn er neutrale ruimtes ontstaan die, mede door de afmetingen (de drie zalen hebben een diameter van 30m en zijn 7m hoog), voor verschillende kunstvormen geschikt zijn. De beleving van de tanks wordt sterk bepaald door de aanwezige kunst installaties en zal daardoor tijdens elk bezoek anders zijn.

Serpentine Pavilion 2012

Sinds 2000 nodigt de Serpentine Gallery in Londen elk jaar een internationale architect, die nog geen gebouw heeft gerealiseerd in Engeland, uit om een tijdelijk paviljoen te ontwerpen. De architect krijgt zes maanden om het paviljoen te ontwerpen en te realiseren, waarna deze drie maanden te bezoeken is door het publiek. Na de “Hortus Conclusus” van Peter Zumthor van 2011 is het paviljoen van dit jaar door Herzog & De Meuron en Ai Weiwei ontworpen.

Hoewel Herzog & De Meuron in Engeland al een gebouw gerealiseerd hebben (Tate Modern in London) kregen ze in samenwerking met Ai Weiwei opnieuw een kans om in een Olympische stad een bouwwerk te realiseren. (Het trio ontwierp eerder “The Bird’s Nest” voor de Olympische Spelen in Beijing 2008)

Het paviljoen ligt half verdiept in de grond. 12 kolommen (11 voor elke voorgaande paviljoen in de reeks + een nieuwe) dragen een bijna ronde schijf die als overkapping (en soms vloer) fungeert. Het interieur is gebaseerd op een combinatie van de plattegronden van de 11 eerdere paviljoens en uitgevoerd in bruin kurk.

Zittend onder het maaiveldniveau ontstaat de mogelijkheid de omgeving op een nieuwe manier te ervaren. Een sterk contrast met het paviljoen van Zumthor die naar binnen gekeerd was en zich afsloot van het park en de stad. Doordat de schijf vlak boven de grond hangt komt er weinig daglicht in het paviljoen. Hierdoor ben je in het paviljoen haast onzichtbaar vanaf buiten/het park. In deze beschutte plek kun je je even terug trekken uit de hectiek en dynamiek van de stad om deze vervolgens vanuit een nieuw oogpunt te observeren.

 

Meer informatie: