OLYMPISCHE SPELEN

Architecture of the Games

In de periode 2005 t/m 2012 heb ik de voorbereidingen op de Olympische Spelen in Londen intensief gevolgd. (ook op deze blog) Vervolgens heb ik de Spelen in de zomer van 2012 ter plekke ervaren en beleefd. In deze jaren is mijn fascinatie voor de organisatorische kant van dit complexe evenement gegroeid. Naast de stedenbouwkundige, landschappelijke en architectonische ontwerpen, spreken ook onderwerpen als het grafische concept dat iedere Spelen een uniek en eigen gezicht geeft, oplossingen voor het transport vraagstuk en de erfenis van het evenement mij erg aan. Ik zag de mogelijkheid om deze fascinaties te combineren in een nieuwe blog: Architecture of the Games.

Olympic Tennis Centre Rio 2016

Architecture of the Games is in augustus 2013 gestart met als doel architecten en andere geïnteresseerden te informeren over ruimtelijk ontwerp binnen de Olympische Spelen. We schrijven voornamelijk over stedenbouw, landschapsontwerp, architectuur en infrastructuur. Daarnaast besteden we aandacht aan de visuele identiteit van de Olympische Spelen.

Eens in de 4 jaar zijn alle ogen gericht op één evenement; de Olympische Spelen. Op dit podium wil elke atleet schitteren en wil elke gaststad zich van zijn beste kant laten zien. De architectuur van de venues wordt hiervoor vaak als middel gebruikt en is daardoor mede beeldbepalend voor het evenement. Denk aan de tent-achtige dakconstructie van het Olympisch Stadion in München. (Frei Otto, 1972) Of het indrukwekkende ‘Bird’s Nest’ in Beijing. (Herzog & De Meuron en Ai Weiwei, 2008)

Op Architecture of the Games leest u het laatste nieuws aangevuld met analyses en verslagen van bezoeken aan (voormalige) gaststeden. We volgen steden vanaf de eerste kandidaatstelling, tijdens het bid-proces en vervolgens tijdens de voorbereidingen in aanloop naar de Spelen. Tenslotte beschrijven we na afloop over het erfenis die de Spelen in de stad achterlaat.

Momenteel is Architecture of the Games de enige website die volledig aan dit onderwerp gewijd is. We zijn in de afgelopen jaren snel gegroeid, in 2015 bezochten bezoekers uit meer dan 140 landen onze website.

 

www.architectureofthegames.net

Twitter: @archofthegames

 

London 2012

Op deze blog heb ik diverse artikelen geschreven over de Olympische Spelen in Londen en de erfenies van dit mega-evenement aan de stad. Deze posts zijn hier te lezen. 

 

Rio de Janeiro 2016

In Brazilië zijn in 2016 de eerste Olympische Spelen in Zuid Amerika georganiseerd. Gaststad was “Cidade Maravilhosa” Rio de Janeiro. Op deze blog zijn diverse posts geplaatst over de architectuur van de venues.

Lees alle artikelen.

 

Overig

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: