Tate Modern: The Tanks

Tate Modern is al jaren één van de populairste musea in Londen. De voormalig energiecentrale, die in 2000 naar een plan van Herzog & De Meuron is verbouwd, trekt jaarlijks bijna 5 miljoen bezoekers. Het museum wordt in de komende jaren flink uitgebreid. (het ontwerp komt opnieuw van Herzog & De Meuron) De complete nieuwbouw wordt vermoedelijk pas in 2016 afgerond, de eerste uitbreiding is afgelopen zomer echter al geopend. Deze nieuwe zalen bevinden zich in de oude ondergrondse olietanks van de energiecentrale en zullen gebruikt worden voor “Live Art”. De nieuwbouw wordt boven op de tanks gebouwd.

De ruimtes hebben een ruwe uitstraling. De oude betonconstructie is op een aantal plaatsen aangevuld door de nieuwe funderingsconstructie. Behalve beton zijn er andere harde materialen zoals staal en glas toegepast. Hierdoor zijn deze ruimtes sterk contrasterend met de witte, lichte expositieruimtes in het hoofdgebouw. Toch zijn er neutrale ruimtes ontstaan die, mede door de afmetingen (de drie zalen hebben een diameter van 30m en zijn 7m hoog), voor verschillende kunstvormen geschikt zijn. De beleving van de tanks wordt sterk bepaald door de aanwezige kunst installaties en zal daardoor tijdens elk bezoek anders zijn.

Advertenties

Tags: , , , , ,

About Martijn Giebels

Architect • Founder of www.architectureofthegames.net • Writes about Architecture, London, Photography and the Olympic Games • Lives in the Netherlands

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: